Meer aandacht voor onze mooie Nederlandse taal.

Op 2 november 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

Op de raad van september bracht provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe uit Damme het ongelimiteerd en kritiekloos gebruik van het Engels en Engelse termen bij agendapunten van de West-Vlaamse provincieraad onder de aandacht. 

“Termen als “phone booths” of “House of Manufacturing” horen niet thuis in de toelichtende nota’s en agendapunten van de provincieraad.”

Jan Van Meirhaeghe: “Ik kwam tussen in de provincieraad in verband met een fenomeen dat we al een tijdje zien toenemen, namelijk, wat ik noem het – letterlijk - ongebreideld gebruik van het Engels in de teksten die wij in de provincieraad krijgen. Er worden dus agendapunten behandeld die handelden over “phone booths”. Wat is er mis met Nederlandse termen als “telefoonruimte” of “telefoneerruimte”? En ook over het “House of Manufacturing”? Waarom gebruikt men niet de term “productiehuis” of “huis voor productie”?"

“Dus ik vraag aandacht voor onze mooie Nederlandse taal. Ik wil een lans breken voor meer creativiteit en inventiviteit. Ik pleit ervoor dat zowel de ambtenaren als de gedeputeerden de intellectuele inspanning zouden leveren om een volwaardig Nederlands alternatief te zoeken voor die Engelse termen.
Ik denk dat onze mooie Nederlandse taal dat respect en die erkenning verdient”, besluit provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is