Ruim 1,46 miljoen euro Vlaams geld om Romboutswervepolder klimaatrobuuster te maken

Op 15 december 2022, over deze onderwerpen: Ruimtelijk ordening

Dankzij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgen de provincie West-Vlaanderen, TMWV en Regionaal Landschap Houtland en Polders  samen ruim 1,46 miljoen euro om de Romboutswervepolder in Damme en Brugge beter te wapenen tegen droogte en wateroverlast. Tussen 2023 en 2025 dienen de drie partners concrete maatregelen en werken uit te voeren op het terrein. De Vlaamse overheid financiert 80% van de kosten met middelen van de Blue Deal, die afkomstig zijn van het ​ relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’.

“De provincie West-Vlaanderen, Regionaal Landschap Houtland én Polders en intercommunale TMVW krijgen dankzij onze minister respectievelijk 800.108 euro, 263.254 euro  en 401.139 euro om de historische polder van bijna 700 hectare op het grondgebied van Damme en Brugge klimaatrobuuster te maken.  Zo komen er maatregelen die het watersysteem optimaliseren, de waterkwaliteit verbeteren en de landbouw toekomstbestendiger maken. Verder worden de landschappelijke en natuurlijke waarden versterkt in en om de Romboutwervepolder”, verduidelijkt gemeenteraadslid en provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe van N-VA Damme.

Evolueren naar echte waterlandschappen

Minister Zuhal Demir reageert tevreden  “Met deze financiële middelen wordt de Romboutswervepolder beter beschermd tegen droogte en wateroverlast. We moeten van drainagelandschappen evolueren naar echte waterlandschappen, die het water beter vasthouden zonder overlast te creëren. Zo’n omslag is nodig om het landschap, de landbouw en de natuur beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en een duurzame toekomst te verzekeren.”

Project maakt onderdeel uit van Water-Land-Schap

Dit project in Damme en Brugge maakt deel uit van het project Water-Land-Schap waar verschillende partners samenwerken om die omslag mogelijk te maken. Uit de resultaten van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap waarin sinds 2018 14 gebiedscoalities actief zijn, blijkt immers dat plaatselijke samenwerking nodig is om onze landbouw beter te beschermen tegen droogte en wateroverlast en dat dit ook heel wat kansen biedt die ten goede komen aan de biodiversiteit en het landschap.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is