N-VA Damme zorgt voor de belastingsbetaler

Op 28 januari 2016, over deze onderwerpen: Beleid &Financiën

N-VA Damme heeft een klacht ingediend bij de gouverneur van West-Vlaanderen in verband met de onduidelijke financiële afspraken tussen het stadsbestuur en het OCMW. Toch ziet de gouverneur van West-Vlaanderen geen aanleiding om een toezichtsmaatregel te nemen ten aanzien van de gemeenteraadsbeslissing van de 3,5 miljoen euro voor het OVMW. Gelukkig bleef N-VA Damme protesteren, want anders was deze volledige som in rook opgegaan.
Argumenten gouverneur onduidelijk.
Toenmalig burgemeester Bisschop, beloofde die som binnen de drie jaar terug te betalen, maar dit werd nooit genoteerd in officiële documenten. Daarom is deze belofte volgens de gouverneur ' zonder onderwerp'. Verder argumenteert de gouverneur dat " uit onderzoek blijkt", dat het OCMW en de gemeente de 3,5 miljoen euro als subsidie beschouwen.
Welk onderzoek?
De N-VA bleef aandringen. Het bleek om een soort van engagement van het OCMW te gaan. Zo nam het OCMW zich voor om in een niet nader bepaalde toekomst en onder niet nader bepaalde termijnen of omstandigheden dit bedrag aan de gemeente terug te betalen. Dit is volgens N-VA Damme helemaal geen " onderzoek" maar een duidelijk engagement.
Bovendien zijn deze engagementen niet geformaliseerd en dus moest het OCMW het enkel als subsidie inschrijven. De gemeente was dus voorbarig om de terugbetaling van deze " subsidie " al op te nemen in het meerjarenplan 2014-2019.
Protest van N-VA Damme.
N-VA Damme voerde fel protest tegen deze onduidelijke en niet-transparante transactie van 3,5 miljoen euro naar het OCMW. Achteraf hebben de gemeente en het OCMW hun engagementen en mondelinge intenties toch geformaliseerd. Deze overeenkomst is ondertussen geodgekeurd en voor de gouverneur is er nu een formele basis om de terugbetalingen van OCMW naar stad te regelen.
Kort samengevat:
het verhaal begint met een belofte van de toenmalige burgemeester die niet genoteerd werd. Dan spreekt men van een subsidie. Daarna legt men de mondelinge engagementen toch nog vast in een overeenkomst. Uit die overeenkomst blijkt dat het dan toch om een lening gaat. De lening moet men nog terugbetalen.
N-VA Damme heeft dit gelukkig aangeklaagd, want anders had de belastingsbetaler 3,5 miljoen euro " ongezien " zien verdwijnen.
Bron: Jan Van Meirhaeghe
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is